Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића

Нови пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке!

Snapshot

Пројекат је осмишљен са идејом да се ученицима представи начин рада и функционисање државног апарата средњовековних владара, на примеру двора Деспота Ђурђа Бранковића. Кроз упознавање са различитим врстама докумената и улогама на двору, ученици ће се упознати и са целим државним апаратом средњевековне Србије. Покушаћемо да оживимо древни занат и племениту вештину калиграфије, кроз преписивање Есфигменске повеље, али и савремених текстова. Сав материјал за овај пројекат постављен је на сајт који има за циљ да се обнови интересовање за калиграфију, лепо писање и осликавање, које развија вредне, а већ помало уснуле особине: стрпљење, поштовање и посвећеност.

Snapshot(16)

12.10.2017. Промоција пројекта у Музеју у Смедереву

Данас је одржана промоција пројекта у Музеју у Смедереву. Наставници и поједини ученици су били упознати са идејом и током пројекта, као и сајтом који је направљен у ту сврху.

DSC00430

Сви заинтересовани наставници Историје и Ликовне културе ће у наредном периоду упознати своје ученике са пројектом, а оне који желе да науче основе калиграфије, довешће на нашу радионицу 21.10.2017. у Београду, или у Регионални центар у Смедереву 22.10.2017.. Тада ће добити основна упутства и материјале за рад. У току новембра ће свака група радити на увежбавању калиграфских вештина на начин на који њихов наставник осмисли. Крајњи резултат ће бити препис Есфигменске повеље. Свака школа треба да направи по један препис, који ће средином децембра бити представљен на завршној изложби радова.  Верујемо да ће бити пуно веома различитих и занимљивих преписа.

DSC00434 DSC00436

У складу са интересовањима ученика, наставници ће им предлагати да направе позивнице, честитке, молитве, етикете…, и тако им показати употребну вредност ове вештине и у свакодневном животу.

Како се сав потребан материјал налази на сајту, сви ученици ће моћи да му приступе од својих кућа, и да вежбају када год то зажеле.

21.10.2017.Радионица у Београду

Прва радионица је оржана на Филозофском факултету у Београду за основце и средњошколце из Београда и Чуруга.

Научили смо основе новог – старог писма. Мало нам је било три сата….

22550355_1886135594734003_8838703102867160969_o

 

22.10.2017. Радионица у Смедереву

У недељу 22.10.2017. одржана је прва радионица у Смедереву. Привукла је многе основношколце и средњошколце из целог Смедерева, њих тридесетак из ОШ „Иво Андрић“ Радинац, ОШ „Бранко Радичевић, Смедерево“, ОШ“ЈЈЗмај“ Смедерево и Гимназије, Смедерево.

 

 

Циљ радионице био је да учесницима приближи рад у средњевековној дворској канцеларији. Било је доста занимљиве приче, али и много рада, што се посебно свидело ученицима. Кроз радионицу су деца научила како је некада изгледало српско писмо, како су се слова називала, чему су све служила, као и како су живели људи који су се тиме у то време бавили.

Оно најзанимљивије је да су посетиоци на овој радионици стекли искуство у писању старог српског писма и то писаљкама од гушчијег пера или трске. Након што су научили како се пишу сва слова, укључујући и она која се више не користе, учесници су добили задатак да до наредне радионице у децембру вежбају новостечену вештину, и ураде препис Есфигменске повеље деспота Ђурђа Бранковића.

30.11.2017. Радионица са ученицима III разреда

Одржана је радионица у Регионалном центру у Смедереву, са ученицима трећег разреда, учитељице Невене Перић. Ученицима је прво испричана прича о историји писма, а затим су вредно поново учили да пишу нова слова. Било им је и тешко, али и забавно.

 

 

7.12.2017. Радионица у ОШ“Иво Лола Рибар“, Скобаљ

На позив учитељице Слађане Доброте, одржана је радионица са ђацима првацима. Иако су тек научили једну врсту штампаних слова ћирилице, било им је забавно да уче нова слова…

 

17.12.2017. Завршни скуп

Пројекат је привукао много више ученика и наставника него што смо очекивали! Учествовало је око 15 школа из Смедерева, Београда, Чуруга и Ковина, деца од 7 до 18 година.

Оно што нас највише радује, је велики број наставника и различитих стручњака који су веома задовољни пројектом и који су спремни да учествују и сарађују са нама у неким новим пројектима везаним за калиграфију.

Завршни сусрет је почео посетом Малом граду смедеревске тврђаве.

 

А затим смо погледали демонстрацију витешких вештина. Многи су били изненађени – заиста је изгледало као да смо се вратили у средњи век…

 

У Регионалном центру смо се угрејали, ужинали и упознали.

Учесници су могли да погледају три изложбе : радове учесника, средњовековно оружје и радове Светозара Пајића Дијака.

 

 

 

 

 

Присутнима су се обратили организатори пројекта и представник удружења студената Историје из Београда.

У пријатељској атмосфери, жири који су чинили витез Павле Павловић и калиграф Светозар Пајић Дијак, погледао је све радове и одабрао шест за награду. По речима господина Светозара Пајића избор није био лак јер су сви  победници зато што су се одлучили да сачувају делић блага нашег народа, чувају га и негују.

Награде су уручили директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар и Светозар Пајић Дијак, који је свим тимовима победничких радова уручио посебан одливак новчића деспота Ђурђа Бранковића.

Договорено да се настави сарадња и у наредним годинама, па је у ту сврху направљена и група „Дворска канцеларија“ на Фејсбуку.

Сви учесници су на крају оставили своје утиске о раду на овом пројекту, на малим папирима калиграфским писмом.

 

 

До поновног сусрета!!!

Велика нам је част била што је Музеј у Смедереву препознао значај нашег пројекта, и поставио изложбу ученичких радова, која је отворена за Светосавске свечаности, и била је отворена све до краја фебруара.

Plakat muzej