Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића

Нови пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке!

Snapshot

Пројекат је осмишљен са идејом да се ученицима представи начин рада и функционисање државног апарата средњовековних владара, на примеру двора Деспота Ђурђа Бранковића. Кроз упознавање са различитим врстама докумената и улогама на двору, ученици ће се упознати и са целим државним апаратом средњевековне Србије. Покушаћемо да оживимо древни занат и племениту вештину калиграфије, кроз преписивање Есфигменске повеље, али и савремених текстова. Сав материјал за овај пројекат постављен је на сајт који има за циљ да се обнови интересовање за калиграфију, лепо писање и осликавање, које развија вредне, а већ помало уснуле особине: стрпљење, поштовање и посвећеност.

Snapshot(16)

12.10.2017. Промоција пројекта у Музеју у Смедереву

Данас је одржана промоција пројекта у Музеју у Смедереву. Наставници и поједини ученици су били упознати са идејом и током пројекта, као и сајтом који је направљен у ту сврху.

DSC00430

Сви заинтересовани наставници Историје и Ликовне културе ће у наредном периоду упознати своје ученике са пројектом, а оне који желе да науче основе калиграфије, довешће на нашу радионицу 21.10.2017. у Београду, или у Регионални центар у Смедереву 22.10.2017.. Тада ће добити основна упутства и материјале за рад. У току новембра ће свака група радити на увежбавању калиграфских вештина на начин на који њихов наставник осмисли. Крајњи резултат ће бити препис Есфигменске повеље. Свака школа треба да направи по један препис, који ће средином децембра бити представљен на завршној изложби радова.  Верујемо да ће бити пуно веома различитих и занимљивих преписа.

DSC00434 DSC00436

У складу са интересовањима ученика, наставници ће им предлагати да направе позивнице, честитке, молитве, етикете…, и тако им показати употребну вредност ове вештине и у свакодневном животу.

Како се сав потребан материјал налази на сајту, сви ученици ће моћи да му приступе од својих кућа, и да вежбају када год то зажеле.

Advertisements