Нушић и Смедерево у очима калиграфа

Нови пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке.

Пројекат је осмишљен са идејом да се продубе знања и вештине калиграфије, које су прошле године стекли ученици током рада на пројекту „Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића“.

Састојаће се од низа радионица за две групе полазника, основце и средњошколце, на којима ће се упознати са основним алатима и техником рада. Тема је ове године мало савременија и везана за 19.век и Смедерево кроз плакате о Браниславу Нушићу и његовој вези са Смедеревом.

Аутори и реализатори су Марија Милешић, Мирослав Миленковић и Вишња Васиљевић.

28.09.2018. Ноћ истраживача

Прва активност нашег пројекта је била упознавање са пројектом и приказ калиграфских вештина кроз радионицу у оквиру манифестације „Ноћ истраживача“.

 

 

Радионицу је посетио велики број ученика основних и средњих школа, као и млађе деце која су дошла са својим родитељима да се забаве и нешто корисно науче. Поред забавних радионица о материјалима, Кемзи, експеримената са Биолошког института, и великих балона од пене, учесници су имали прилику и да испробају да пишу пером, трском, са две повезане оловке, и да им калиграф испише имена на необичан начин.

 

 

Ово је била лепа прилика да сакупимо контакте ученика који су желели да раде са нама на пројекту. Направили смо једну групу за основце, а другу за средњошколце.

17.10.2018. Прва радионица по групама

У Регионалном центру у Смедереву су одржане прве две радионице. Било је 20 основаца и 16 средњошколаца. Појаснили смо им шта је циљ нашег пројекта: мало такмичење међу групама у прављењу плаката на тему пројекта, и на крају изложба свих радова.

Прошли смо кроз причу о историји писма, и историји плаката, а након тога је следило вежбање.

 

Чини се да су многи пожелели да радионица потраје дуже, али су добили пера и упутства за вежбање до следећег сусрета.

 

Ученици су добили задатак да до наредног сусрета, који је планиран за две недеље, вежбају сваки дан по мало, како би им се рука навикла на перо. Групе су за наредни сусрет добиле задатак да осмисле један плакат који ће да прикаже Нушића и Смедерево, и технику коју ће користити за рад.

 

Одабрали су боју папира, а затим се поздравили са нашим, уобичајено предусретљивим домаћинима из Регионалног центра.

Advertisements