Нушић и Смедерево у очима калиграфа

Нови пројекат подржан од стране Центра за промоцију науке.

Пројекат је осмишљен са идејом да се продубе знања и вештине калиграфије, које су прошле године стекли ученици током рада на пројекту „Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића“.

Састојаће се од низа радионица за две групе полазника, основце и средњошколце, на којима ће се упознати са основним алатима и техником рада. Тема је ове године мало савременија и везана за 19.век и Смедерево кроз плакате о Браниславу Нушићу и његовој вези са Смедеревом.

Аутори и реализатори су Марија Милешић, Мирослав Миленковић и Вишња Васиљевић.

28.09.2018. Ноћ истраживача

Прва активност нашег пројекта је била упознавање са пројектом и приказ калиграфских вештина кроз радионицу у оквиру манифестације „Ноћ истраживача„.

 

 

Радионицу је посетио велики број ученика основних и средњих школа, као и млађе деце која су дошла са својим родитељима да се забаве и нешто корисно науче. Поред забавних радионица о материјалима, Кемзи, експеримената са Биолошког института, и великих балона од пене, учесници су имали прилику и да испробају да пишу пером, трском, са две повезане оловке, и да им калиграф испише имена на необичан начин.

 

 

Ово је била лепа прилика да сакупимо контакте ученика који су желели да раде са нама на пројекту. Направили смо једну групу за основце, а другу за средњошколце.

17.10.2018. Прва радионица по групама

У Регионалном центру у Смедереву су одржане прве две радионице. Било је 20 основаца и 16 средњошколаца. Појаснили смо им шта је циљ нашег пројекта: мало такмичење међу групама у прављењу плаката на тему пројекта, и на крају изложба свих радова.

Прошли смо кроз причу о историји писма, и историји плаката, а након тога је следило вежбање.

 

Чини се да су многи пожелели да радионица потраје дуже, али су добили пера и упутства за вежбање до следећег сусрета.

 

Ученици су добили задатак да до наредног сусрета, који је планиран за две недеље, вежбају сваки дан по мало, како би им се рука навикла на перо. Групе су за наредни сусрет добиле задатак да осмисле један плакат који ће да прикаже Нушића и Смедерево, и технику коју ће користити за рад.

 

Одабрали су боју папира, а затим се поздравили са нашим, уобичајено предусретљивим домаћинима из Регионалног центра.

31.10.2018.

Друга радионица у регионалном центру, пројекта „Нушић и Смедерево у очима калиграфа, одржана је у среду, 31.10.2018., у периоду од 17 до 20 часова. Око четрдесет учесника је вежбало калиграфско писање са перима различите ширине. У периоду између две радионице већина учесника је вредно вежбала, што је било веома видљиво на овој радионици. Неколико учесника је осмислило и свој стил писања, а код свих је био видљив велики напредак у раду.

Задатак ове радионице је био изучавање и цртање карикатуре, а за то им је била доступна и компјутерска учионица центра.

Задовољни и веома заинтересовани очекујемо наредну радионицу на којој ће бити започет рад на плакатима.

26.11.2018

На данашњој радионици било је мало мање учесника, што због болести, што због времена одржавања радионице, које се поклопило са школом.

Атмосфера је и овај пут била веома пријатна и радна. Вежбали су нове фонтове, са новим техникама на различитим подлогама. Пробали су поред плакатних пера и плакатне фломастере. Истраживали су на интернету лик Бранислава Нушића и направили доста скица и идејних решења за карикатуре. Преписивали су Нушићеве мисли и цитате. Почели су са узрадом слова и иницијала за изложбу.

Види се да су сви вежбали и код куће, по савету професора Мирослава, да треба сваки дан бар по пет минута вежбати. На овој радионици су захваљујући вежбању код куће, много брже радили, и више урадили. Као и увек, наши домаћини у Регионалном центру су се постарали да нам ништа не недостаје, а ми да све оставимо онако како смо затекли. Уморни, али са осмехом на лицу, радујемо се новој радионици у децембру. До тада ће сви да заврше своје скице.

18.12.2018.

Радионица је одржана у нешто мањем саставу, и краће је трајала, али је енергија била одлична!

Учесници су наставили вредно да раде на својим плакатима, а понека група јерадила и на мини плакатима. Као и сваки пут до сада време за рад је деловало кратко, а озарена али озбиљна лица учесника на овим сликама нам то и говоре.

У јануару нас очекује завршница радова и договор о начину презентовања.

Топли поздрави за све до следећег сусрета!

 

У наредном периоду је одржано још неколико радионица у школама, где су наставници помагали ученицима да заврше своје плакате и друге радове. Наравно, ништа без самосталног рада код куће.

15.04.-17.04.2019.  ИЗЛОЖБА РАДОВА

у оквиру манифестације „Нушићеви дани“ 

Веома смо поносни на то што смо одржали две радионице за посетиоце манифестације „Нушићеви дани“, као и на то што су током три дана, наши радови били представљени посетиоцима ове веома важне манифестације за град Смедерево.

Један плакат је стајао и у излогу Туристичке организације Смедерева.

56990199_1398844503589107_1608306514655707136_n57049141_2239128066327721_6041703303845249024_n

15.04.2019. радионица

Радионица је одржана у периоду од 12 до 13 часова, и присуствовали су ученици основних школа, али и нама веома занимљиви предшколци.

Иако су мали, веома вредно су радили, и поносно понели своје радове кући.

 

17.04.2019. радионица

Радионица је одржана пред почетак представе, од 19 до 20 часова, са ученицима средње медицинске школе, и том приликом је комисија коју су чинили кустос Музеја у Смедереву Снежана Цветковић и професор Ликовне културе , имала тежак задатак да прогласи победничке радове у шест категорија: плакат, текст и карикатура, за основне и средње школе. Ево извештаја који нам је доставила Снежана Цветковић:

Општи утисак:

Изложени радови ученика основне школе Бранко Радичевић и средње Економско-трговинске школе у Смедереву на тему Бранислав Нушић и калиграфија у категоријама: плакат, писмо и портрет, заслужују све похвале, које подједнако припадају, како ауторима радова тако и њиховим наставницима и професорима.Несумњиво талентовани и креативни ученици, било је очигледно, да су за рад били инспирисани знањем и ентузијазмом које су добили од својих учитеља ликовних вештина.

Честитам организаторима изложбе и свим ауторима, издвајајући неколике радове, који су се у задатим категоријама издвојили својом посебношћу:

Средња Економско-трговинска школа

Плакат:

Даница Ћетковић

Ученица је са успехом постигла равнотежу између експресивног  и декоративног у визуелном идентитету плаката.

Портрет:

Јана Радошевић

Портрет Бранислава Нушића из пера Јане Радошевић издвојио се изражајношћу цртежа и лакоћом потеза којим је постигнута изузетна карактеризација портретисаног.

Текст:

Вања Динић

Издвојила се љупкошћу и елеганцијом писма, обликовањем слова са изузетним осећајем за склад.

 

Основна школа Бранко Радичевић

Плакат:

Теодора Утвић и Александра Добрић

Ауторке су вешто успеле да саставе композицију плаката из више мотива и симбола, слојевито, маштовито и упечатљиво.

Портрет:

Дариа Алексић

Ауторка је испољила одлучност у цртежу, која у преплету са оригиналним и креативним изразом, има за резултат портрет који превазилази ауторкине године и ликовно образовање!!!

Текст:

Анђела Шиљковић

Ауторка је изразила осећај за декоративност и колористички ефекат, акцентујући тамно плава слова складном динамиком златних потеза.   

Било ми је искрено задовољство да будем члан жирија у избору радова за награду, и захваљујем се на позиву и поверењу.

Снежана Цветковић, виши кустос историчар уметности Музеја у Смедереву

09.05.2019. ЗАВРШНИ СКУП

Хвала свима на дружењу и преданом раду!

Сви учесници су добили лепе захвалнице.

Победници су добили вредне комплете калиграфских пера, а сви заједно смо се лепо опустили и договорили да се и наредне године дружимо.