Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића

17.12.2017. Завршни скуп

Пројекат је привукао много више ученика и наставника него што смо очекивали! Учествовало је око 15 школа из Смедерева, Београда, Чуруга и Ковина, деца од 7 до 18 година.

Оно што нас највише радује, је велики број наставника и различитих стручњака који су веома задовољни пројектом и који су спремни да учествују и сарађују са нама у неким новим пројектима везаним за калиграфију.

Завршни сусрет је почео посетом Малом граду смедеревске тврђаве.

А затим смо погледали демонстрацију витешких вештина. Многи су били изненађени – заиста је изгледало као да смо се вратили у средњи век…

У Регионалном центру смо се угрејали, ужинали и упознали.

Учесници су могли да погледају три изложбе : радове учесника, средњовековно оружје и радове Светозара Пајића Дијака.

 

 

Присутнима су се обратили организатори пројекта и представник удружења студената Историје из Београда.

У пријатељској атмосфери, жири који су чинили витез Павле Павловић и калиграф Светозар Пајић Дијак, погледао је све радове и одабрао шест за награду. По речима господина Светозара Пајића избор није био лак јер су сви  победници зато што су се одлучили да сачувају делић блага нашег народа, чувају га и негују.

Награде су уручили директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар и Светозар Пајић Дијак, који је свим тимовима победничких радова уручио посебан одливак новчића деспота Ђурђа Бранковића.

Договорено да се настави сарадња и у наредним годинама, па је у ту сврху направљена и група „Дворска канцеларија“ на Фејсбуку.

А ево како је овај догађај пропратило дописништво РТС. Погледајте!

Сви учесници су на крају оставили своје утиске о раду на овом пројекту, на малим папирима калиграфским писмом.

У пројекту су учествовали наставници, учитељи и ученици од 7 до 18 година из 13 основних и средњих школа из Београда, Смедерева, Ковина и Чуруга.

То су основне школе: „Димитрије Давидовић“ 3.разред са учитељицом Невеном Перић, “Иво Лола Рибар“ Скобаљ I разред , учитељица Слађана Доброта,

од 5. до 8. разреда: „Бранко Радичевић“ Смедерево са наставницом Маријом Милешић, „Јован Јовановић Змај“ Смедерево са наставницом Славицом Каноти, „Иво Андрић“Радинац са наставником Борисом Јекнићем, “Ђура Јакшић“ Ковин са наставницом Маријом Михајлов, „Јелена Ћетковић“из Београда са наставницом Драганом Мишић, и специјални гости ОШ”Ђура Јакшић“ из Чуруга са наставницом Александром Драгић, који се већ годинама калиграфијом.

Биле су ту и средње школе : Смедеревска гимназија са наставницама Драгицом Качином и Ружицом Моневском, Шеста београдска гимназија са наставницом Драганом Мишић, Десета Београдска гимназија са наставницом Биљаном Радосављевић,

као и стручне школе Техноарт  Београд школа за машинство и уметничке занате, са наставницом Наташом Ђорђевић и Техничка школа „Дрво арт“, Београд са наставницом Татјаном Митровић.

 

До поновног сусрета!!!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s