О нама

~у припреми~

Ми спадамо у људе који верују да се ни садашњост ни будућност не могу разумети, објаснити а поготову предвидети без проучавања прошлости. Значај историје код нас је посебно велики јер се на овом сукобима препуном простору, историја често узима као сведок и потврда властите исправности или оправдања за било какво поступање. Верујући да се и на највеће путовање полази првим кораком покушаћемо да радом у нашем округу повратимо углед струци и допринесемо да се јавности представи историјска истина о догађајима из прошлости нашег краја. Верујемо да је то прави пут да се поврати углед историографији и спречи злоупотреба историје у дневнополитичке и личне сврхе.

„У стварности, историја није учитељица живота. Напротив: још никад се ни појединци ни народи ничему нису научили ни из сопствене, а камоли из туђе историје. Али упркос томе, односно управо због тога, морали би макар крштени људи и народи да признају и прихвате историју за учитељицу живота, да их она поучи и научи шта им је чинити, а шта избегавати, на шта се угледати, а чега се клонити по сваку цену. Без таквог признавања и прихватања човечанство – са изузетком истинских хришћaна – неће изићи из зачараног круга непрестаног понављања прародитељског греха.

   Историја човечанства, историја сваког народа и историја сваке појединачне личности представља, наиме, низ грешака, и низ трагедија и катастрофа. Она међутим у све три равни – свечовечанској, народносној и личносној – јесте и историја спасења, домострој Божји, низ човекољубивих захвата великих дела Господњих „за живот света“, а отуда и низ подвига и духовних успона на путу љубави, благодарности и сарадње човекове са божанском благодаћу….“

…“ осећајући живо присуство историје и историјских личности у нашем овде и сада, као и суштинску условљеност будућности историјом, пре свега историјом вере, духа и подвига….“ Епископ бачки Иринеј.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s